
Hakkımızda
Projede asma yerel çeşit zenginliğimizin kayıt altına alınması yanı sıra uzun yıllardır mevcut envanter ve karakterizasyon bilgilerinin çeşitlerin resimleri ile birlikte web sayfasına aktarılarak kullanıcıların faydalanması amaçlanmaktadır.
Envanter İzİ
2017 yılında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen “Türkiye Asma Genetik Kaynakları Veri tabanı ve Web Sitesinin Oluşturulması” projesi ile asma yerel çeşit zenginliğimizin kayıt altına alınması yanı sıra uzun yıllardır mevcut envanter, toplama ve tanımlama bilgilerinin çeşitlerin resimleri ile birlikte web sayfasına aktarılarak kullanıcıların faydalanması amaçlanmaktadır.
Vİtİs Verİ Tabanı
Proje ülkemiz asma genetik kaynaklarının veritabanının oluşturulması ve web sayfasında yayınlanması yönüyle TAGEM içerisinde ilk projedir.
Vitis Sistematiği
Vitis cinsi kromozom sayıları birbirinden farklı olan Euvitis (2n=38) ve Muscadinia (2n=40) olan iki alt cinsten oluşur. Euvitis alt cinsine ait türler “Yakın Doğu ve Avrupa”, “Amerika” ve “Asya” türleri olarak 3’e ayrılırlar.
Yakın Doğu ve Avrupa Türleri
Bu bölgede doğal olarak yetişen tek tür Vitis vinifera L.’dir. Euvitis türünün en önemli türü olan Vitis vinifera L.’nin gen merkezi Türkiye’nin kuzeydoğusunu da içine alan Karadeniz ve Hazar Denizi arasındaki alanlardır. Vitis vinifera’nın iki yabani alt türe sahip olduğu bilinir. Bunlar ssp. sylvestris ve ssp. caucasia’dır. ssp. sativa ise kültür formudur.
Amerikan Türleri
Bu türün bağcılığa en önemli katkıları filoksera, kuraklık, tuz, aktif kireç gibi stres koşullarına dayanıklı anaç olarak kullanılmalarıdır. Bu türe ait Vitis labrusca çeşitleri ise ülkemizin kuzeyinde yetişen ve kokulu üzüm olarak bilinen çeşitlerdir.
Asya Türleri
Asya türleri içinde en tanınmış olan Vitis amurensis’tir ve soğuğa dayanıklılık ıslahında kullanılır.
Ekibimiz
TAGEM Genetik Kaynakları Veri Tabanı Ve İş Süreçleri Yönetim Sistemi | Türkiye Asma Genetik Kaynakları Veri Tabanı

Tamer Uysal
Proje Lideri
Bengü Koyuncu
Proje Araştırmacısı
Dr. Serkan Candar
Proje Araştırmacısı
Turgay Kıran
Proje Araştırmacısı
Ahmet Semih Yaşasın
Proje Araştırmacısı
Onur Ergönül
Proje Araştırmacısıİletişim
Adres
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü | Karadeniz Mahallesi, Eski Malkara Yolu Caddesi No:4, 59200 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ
bagcilik@tarimorman.gov.tr
Telefon
+90 0282 261 20 42
+90 0282 262 40 60